Doorbuffelen in 2019

Ja hoor, ze zijn er weer. De goede voornemens voor 2019. In alle maten en soorten. Groots, klein, zinvol, onnozel, egoïstisch of juist altruïstisch. Minder schransen, minder brassen, minder pimpelen, meer bewegen, minder werken, minder stressen, meer seks, minder zeuren, minder klagen, minder theater, meer echtheid, minder zorgen, meer tijd voor jezelf, stoppen met paffen, minder ruzie met je schoonmoeder, luisteren naar je man –of vrouwmens, meer loslaten en ga zo maar door. Elk jaar hebben mensen goede voornemens. Maar waar komen voornemens eigenlijk vandaan? Hoe werken ze en wat blijft ervan over?

Tijdens de Midwinterfeesten tussen 25 december en 6 januari, vierden de Germanen de wedergeboorte van de zon en het opnieuw ontwaken van de natuur. Ze geloofden dat in de nachten de goden naar de aarde afdaalden om weldaden te verspreiden. De Germanen hoopten dus al op positieve veranderingen, maar legden de verantwoordelijkheid wel buiten zichzelf. En wij doen nu vaak niets anders. Wachten op positieve veranderingen. Maar dat is wachten op godot die nooit zal komen. Lekker ‘vrijblijvend’ een paar voornemens voor het nieuwe jaar maken. 80% van die goede voornemens smelt binnen een aantal weken weg als sneeuw onder de zon. Zo maar het afvoerputje in. Onzin dus al die goede voornemens.

Echte gedragsverandering is niet vanzelfsprekend en zeker niet voor iedereen weggelegd. Veel mensen houden spastisch en vaak onbewust vast aan muffe principes en bevroren overtuigingen. Bij veel mensen ontbreekt de urgentie om te veranderen. Lekker de oogkleppen op en liever door buffelen met minder kwaliteit van leven en vastplakken aan het “oude vertrouwde en het gemak”. Resultaat: langzaam afsterven. En dat is uiteraard prima indien dit een keus is. Maar wil je niet al dood zijn voordat je dood bent en wél volharden in je voornemen én wil je daadwerkelijk een verandering bewerkstelligen dan betekent dat een commitment in het kwadraat aangaan met jezelf. Gedragsverandering betekent; je eigen keuzes maken, verantwoordelijk zijn voor je eigen leven, minder afhankelijk opstellen, weten waar je over praat en kennis van zaken hebben om vervolgens zorgvuldige afwegingen te maken. Kortom: gedragsverandering gebeurt niet vanzelf. Daar is veel lef en doorzettingsvermogen voor nodig! En niet onbelangrijk: een doordacht aanvalsplan.
Wil je weten hoe en wat? Vul dan het contactformulier in op www.theempowerfactory.nlen maak (vrijblijvend) kennis met The Empower Factory.

Op een Empowered 2019

Ed Balg