Over de doe-het-zelf samenleving

De verzorgingsstaat heeft plaats gemaakt voor de doe-het-zelfsamenleving. Dat is een samenleving waarin iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving, zónder hulp van de overheid. Een samenleving waarin burgers zelf verantwoordelijk zijn voor onder andere: inkomen, zorg, opvoeding, of voor de veiligheid in de buurt. Door burgers in te zetten worden kosten bespaard en krijgen burgers meer keuzevrijheid. Burgers moeten proactief en zelfredzaam worden en uitgaan van hun eigen kracht. Vanzelfsprekend voor mensen die altijd al gewend waren om alles zelf te regelen. Maar ongeloofwaardig voor mensen die afhankelijk zijn van de overheid. Klagen, tieren, zeuren, sputteren en janken haalt niets uit. De doe-het-zelfsamenleving is een feit en is onomkeerbaar. Als je het zelf niet kunt moet je de krachten bundelen. Co-creëren en coproduceren zijn de nieuwe toverwoorden. Je hoeft niet alles te kennen en te kunnen. Juist door het delen van kennis en kunde wijzen we elkaar de weg. Een glansperio voor collectieve burgerlijke zelfredzaamheid. Zo zie ik zelfstandig ondernemers een fonds organiseren zodat iemand bij ziekte toch een inkomen heeft. Of buurtbewoners die een burgerwacht via WhatsApp organiseren om hun buurt veiliger te maken. Ik ben ervan overtuigd dat mensen veel meer kunnen dan ze zelf denken. Dat begint vaak met het besef dat je er zelf verantwoordelijk voor bent. Dat jij je eigen leven moet regelen vraagt om verandering van jouw gedrag. Iets dat veel mensen de stuipen op het lijf jaagt omdat ze dat nooit gewend waren om te doen. Zeker niet voor mensen die ziek zijn, baanloos zijn, geen opleiding of geen zelfvertrouwen hebben. Daarmee legt de overheid een zware druk op onze  samenleving, want gedragsverandering en de regie voeren over je eigen leven is niet iets wat je binnen drie weken regelt. Gedragsverandering naar persoonlijke zelfredzaamheid is een proces van jaren met vallen en opstaan. Inmiddels is het aanbod van diensten en producten op dit gebied zó groot dat organisaties door de bomen het bos niet meer zien. Alsof je in een doolhof zit zonder uitgang. Vervolgens zijn er tal van modellen, fasen, theorieën, processen, aanpakken, onderzoeksresultaten en principes over gedragsverandering die elkaar tegenspreken.

Waar moet je zijn voor een betrouwbaar en onafhankelijk advies op het gebied van zelfmanagement en gedragsverandering? Bij The Empower Factory natuurlijk!

The Empower Factory adviseert bedrijven en particulieren op het terrein van Empowerment. Onze aanpak is gericht op duurzame gedragsverandering met zelfsturing en zelfmanagement als uitgangspunt. Wij selecteren voor onze opdrachtgevers de beste (bewezen) diensten en producten op het gebied van zelfmanagement. Wij bouwen gepersonaliseerde programma’s met als doel om mensen en bedrijven, onafhankelijker, sterker én gelukkiger te maken. The Empower Factory is 100% onafhankelijk.

Bent u geïnteresseerd in oriënterend gesprek over wat The Empower Factory voor uw organisatie kan betekenen? Vul dan het contactformulier in op: www.theempowerfactory.nl of bel 06-48556171