Je kan drie keer vallen, zolang je maar vier keer opstaat

Mentale weerbaarheid en fysieke fitheid worden vaak over een kam geschoren. Als je lichamelijk maar sterk genoeg bent, dan kun je de wereld wel aan. Onzin dus!

Met gezond eten en drinken, voldoende nachtrust, minder stress en regelmatig sporten bouw je geen mentale weerbaarheid op. Wel is het zo dat fysieke fitheid een prima basis vormt om mentaal sterker te worden. Wat is mentale weerbaarheid eigenlijk? en hoe komt het dat onder gelijke omstandigheden mensen afknappen en anderen juist sterker worden? Kun je mentale weerbaarheid leren of heb je dat gewoon of niet?

Mentale weerbaarheid of veerkracht is het vermogen om (snel) te herstellen van stress en tegenslag. Er is veel onderzoek gedaan naar factoren die mentale weerbaarheid beïnvloeden. Zo zijn bijvoorbeeld mensen met een goed probleemoplossend vermogen sneller in staat om te herstellen van stress en tegenslag. Dat zijn mensen die het probleem op de juiste waarde inschatten, het probleem analyseren en hun aandeel daarin oplossen en loslaten. Mensen die zich daarentegen laten meezuigen in een emotionele achtbaan, herstellen minder snel, piekeren meer, lossen het probleem niet op, wijzen met de vinger naar anderen of voelen zich schuldig.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die meer controle over een situatie of gebeurtenis hebben sneller herstellen. Geen of te weinig controle over een situatie resulteert vaak in paniek en ondoordacht handelen met als gevolg: nog meer problemen. Mensen die mild en vriendelijk zijn voor zichzelf en voor anderen en die niet alle waardering bij anderen zoeken herstellen eveneens sneller na tegenslag.

Kun je mentale weerbaarheid leren of trainen? Jazeker kan dat. Het aanbod op dit thema is zeer divers. Ik adviseer particulieren en bedrijven in de zoektocht naar de meest effectieve interventies. Meer weten? Vul het contactformulier in.

Ed Balg, Owner The Empower Factory©